Nici matcha, nici ceaiul chai, cea mai recenta tendinta in perfuzii este kombucha, o bautura fermentata cu proprietati probiotice care, cu bulele sale mici, constituie o alternativa 100% naturala la bauturile racoritoare traditionale. Daca continuati sa cititi, puteti afla cum sa pregatiti kombucha acasa intr-un mod foarte simplu. Pe ikombucha poti gasi ceaiuri speciale care sa contribuie eficient la o viata mai sanatoasa.
Ce este kombucha
Kombucha se face cu amestecul unui ceai – de preferinta ceai verde sau negru – si o cultura simbiotica de drojdii si bacterii benefice cunoscute sub numele de SCOBY (Colonia simbiotica de bacterii si drojdii) sau ciuperca kombucha, care are forma unui tort gelatinos si este capabila sa transforme polifenolii ceaiului in alti compusi organici care impiedica dezvoltarea altor microorganisme.
Particularitatea acestei combinatii, care ocupa frigiderele instagramerilor si dependentilor de tendintele de wellness, este ca trebuie sa o lasati sa fermenteze intre sapte si 14 zile, dupa care devine o bautura racoritoare cu bule ocazionale si ceva acid. Diferite arome pot fi, de asemenea, obtinute daca fructele naturale sunt adaugate dupa procesul de fermentare.
In ciuda aspectului sau, ciuperca numita SCOBY este responsabila pentru transferul proprietatilor sale probiotice la kombucha.
Ciuperca kombucha – desi este cunoscuta in mod popular ca atare nu este cu adevarat o ciuperca – care face posibila crearea acestei bauturi apartine coloniei Zooglea, adica este formata din bacterii acvatice care se alatura de obicei cu altele care creeaza o sedimentare sub forma de gelatina, SCOBY, care este principala caracteristica a acestei perfuzii fermentate. Pentru a va face o idee despre ce si cum este aceasta substanta, kefirul apartine, de asemenea, acestei familii, deoarece atunci cand este scufundat in lapte sau apa atunci are loc fermentarea si se genereaza produsul final care in cele din urma va fi ingerat. Ca si chefirul, oamenii de multe ori prepara kombucha acasa.
Kombucha este o bautura 100% naturala, cu proprietati probiotice, organice, vegane si fara gluten, extrem de benefica pentru organism datorita multiplelor proprietati bune.
Desi poate parea asa, kombucha nu este o descoperire a gastrogurusului 2.0, dar prima veste a existentei acestei bauturi dateaza din anul 220 i.Hr. in Manciuria (China), in timpul dinastiei Tsin, unde a fost considerat elixirul vietii si al nemuririi. Incetul cu incetul, consumul acestei perfuzii pe baza de o ciuperca s-a raspandit in intreaga lume, iar astazi este foarte popular in Statele Unite si Australia.
Proprietati atribuite ceaiului kombucha
Dincolo de aroma sa – foarte asemanatoare cu cea a cidrului de mere – proprietatile sale presupuse au facut din kombucha un fenomen in expansiune.
Desi adevarul este ca nu au existat inca studii coerente privind efectele consumului acestei bauturi la om, iar deocamdata virtutile sale se bazeaza doar pe vorbele oamenilor si pe cercetari efectuate cu animalele. Acesta este cazul unui studiu publicat in 2014 in revista Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, care se refera la proprietatile si efectele kombucha dovedite in studiile pe animale si printre care se numara: inbunatateste circulatia sangelui, ajuta la digestive, este un bun detoxifiant etc.