Breaking News

detartrajul dentar

Ce este detartrajul dentar si cat costa?

Detartrajul dentar este un procedeu efectuat in cabinetul stomatologic care consta in indepartarea placii bacteriene si a tartrului acumulat pe suprafata dintilor si sub gingii. Placa bacteriana este o pelicula moale si lipicioasa formata din bacterii si resturi alimentare care se depune in mod constant pe dinti. Daca nu este indepartata, placa bacteriana se poate intari si forma tartru, o substanta dura si calcificata care nu poate fi inlaturata prin simpla igienizare orala acasa.

Cum se face detartrajul?

Procedura de detartraj se realizeaza de catre un specialist in igiena orala sau un dentist si implica utilizarea instrumentelor speciale pentru indepartarea placii bacteriene si a tartrului. Aceste instrumente pot include scalere si sonde de detartraj. Procedura este nedureroasa, dar poate provoca unele disconforturi minore. Atunci cand mergi la detartraj dentar va trebui sa tii cont si de clinica pe care o alegi pentru a te asigura ca primesti servicii de top.

Cat costa detartrajul?

Costul detartrajului dentar poate varia in functie de diferiti factori, precum locatia geografica, experienta specialistului, complexitatea cazului si politica de preturi a clinicii dentare. De obicei, costul detartrajului este inclus intr-o vizita de rutina la dentist, care poate include si alte servicii precum examinarea orala si igienizarea profesionala.

In general, costul detartrajului dentar variaza intre 100 si 500 de lei, dar este important sa consultati direct o clinica dentara pentru a obtine informatii exacte despre preturile practicate acolo.

Este recomandat sa faceti detartrajul dentar regulat, de obicei o data la 6 luni sau conform recomandarilor medicului stomatolog, pentru a mentine sanatatea orala si pentru a preveni problemele dentare si gingivale pe termen lung. Poti gasi servicii stomatologice complete în Sfantu Gheorghe inclusiv de detartraj, in conditii optime si la preturi avantajoase.

Ce este detartrajul?

Detartrajul, cunoscut si sub denumirea de curatare dentara profesionala sau indepartarea tartrului, este un procedeu stomatologic care implica indepartarea placii bacteriene si a tartrului de pe suprafata dintilor si de sub linia gingiilor. Tartrul este o acumulare solida si dura de minerale (calciu si fosfat) care se formeaza pe dinti ca rezultat al calcifierii placii bacteriene.

Procesul de detartraj este realizat de obicei de catre un dentist sau un igienist dentar si poate implica mai multe etape, inclusiv:

 

  • Evaluarea initiala: Medicul dentist examineaza starea generala a dintilor si gingiilor, identifica eventualele probleme sau inflamatii si evalueaza nivelul acumularii de tartru.
  • Anestezia (optionala): In cazul in care pacientul are o sensibilitate crescuta sau o teama de disconfort, poate fi administrata o anestezie locala pentru a ameliora disconfortul in timpul procedurii.
  • Indepartarea tartrului: Cu ajutorul unor instrumente speciale (de exemplu, un scaler sau un ultrasunete scaler), specialistul indeparteaza atat placa bacteriana, cat si tartrul de pe suprafata dintilor si de sub linia gingiilor.
  • Perierea si polizarea dintilor: Dupa indepartarea tartrului, dintii sunt periati si polisati pentru a indeparta eventualele pete si a le conferi un aspect neted si stralucitor.
  • Irigarea si clatirea: Gura este clatita cu apa sau solutii antibacteriene pentru a elimina resturile rezultate in urma procedurii si pentru a reduce riscul de infectii.
  • Instructiuni de igiena orala: La finalul procedurii, specialistul poate oferi sfaturi si instructiuni privind o igiena orala corespunzatoare, inclusiv tehnicile de periaj corecte si utilizarea corecta a atei dentare.

 

Detartrajul este important pentru mentinerea unei igiene orale sanatoase si prevenirea afectiunilor dentare, cum ar fi cariile, gingivitele si bolile parodontale. Este recomandat sa se efectueze un detartraj profesional regulat, de obicei o data la 6-12 luni, in functie de nevoile individuale si recomandarile medicului dentist.