Breaking News

Efectele devastatoare ale jocurilor de noroc

“Aici, toti am cazut de acord si intelegem ca nu exista un tratament universal, o reteta miraculoasa care ne va vindeca peste noapte nevoia compulsiva de a juca. Toti am admis ca avem o problema si ca vrem o schimbare. Crearea acestui grup ne ajuta sa vedem ca nu suntem singuri si ca putem beneficia de prezenta unor specialisti, de experienta unor fosti jucatori care acum traiesc viata pe care si-au dorit-o. O viata fara jocuri. Ceea ce ne da speranta este exemplul lor si credinta ca si noi vom reusi.”
Asa suna marturia lui George, un tanar de 24 de ani, dependent de jocuri de noroc.In cazul lui, totul a inceput la varsta de 19 ani, pe vremea cand statea cu baietii la pacanele pana la 2-3 dimineata, doar pentru distractie.
Ceea ce debuteaza ca o distractie ocazionala si nevinovata progreseaza rapid pentru cei care vaneaza trairi intense, castiguri financiare sau alte recompense. In timp, persoanele dependente de jocuri de noroc isi planifica viata in functie de nevoia acaparatoare de a juca si ajung sa se izoleze de familie, sa se sustraga altor activitati si responsabilitati.
Efectele sunt de multe ori dezastruoase si nu cauzeaza doar ruinarea financiara a dependentului, dar si degradarea relatiilor de familie, personale si profesionale.
Centrul MoreOfYou a demarat un program gratuit adresat dependentilor de jocuri de noroc. incepand cu 13 iunie, a.c., toate persoanele care se confrunta cu dependenta de jocuri de noroc pot participa saptamanal la intalnirile grupului de suport “Jucatorii anonimi”. Grupul a luat nastere la initiativa unui fost jucator, actualmente “curat” si este format fie din jucatori compulsivi, femei si barbati in curs de tratament sau fosti jucatori inraiti.
Persoane dispuse sa isi imparta experientele, dificultatile, succesele si sa ofere sprijin si informatii celor care doresc sa se trateze si sa traiasca o viata echilibrata.
Daca si tu te gandesti din ce in ce mai mult la jocuri,iti petreci timp in cazinouri sau online, investesti timp, bani si energie in speranta unor castiguri sau recompense, cel mai probabil esti dependent si ai nevoie de ajutor.
Primul pas in procesul de recuperare il reprezinta constientizarea faptului ca ai o problema, urmata de dorinta de schimbare si motivatia de a rezolva acea problema. Din marturiile celor care se confrunta cu dependenta jocurilor de noroc am inteles ca pentru a face acest pas decisiv e nevoie de mult curaj si forta interioara,insa nu imposibil.
Tratarea si depasirea dependentei de jocuri de noroc este posibila daca iti iei un angajament ferm fata de tine si apelezi la ajutor de specialitate.
Grupul de suport “Jucatorii Anonimi”iti pune la dispozitie un program de recuperare gratuit care consta in sedinte de consiliere individuale,intalniri de grup periodice si interventii la care pot participa inclusiv persoanele de suport (partener, membru al familiei, prieten etc.).
Participantii inscrisi in programul gratuit “Jucatorii Anonimi” beneficiaza si de sedinte de suport personalizate care vizeaza aspecte care tin de istoria si evolutia personala a fiecaruia, precum si de activarea resurselor care urmaresc atingerea obiectivelor: mentinerea abstinentei si prevenirea recidivei.
“Am atras in acest program mai multi specialisti – psihologi, psihoterapeuti, coach-i, formatori – dispusi sa lucreze pro bono si sa sustina indeaproape jucatorii dependenti. Prietenii Centrului implicati in acest proiect sunt experti in terapie individuala si de grup, dar si in consilierea familiei si a persoanelor de suport”, a declarat Anne Manoliu, partener fondator MoreOfYou.
Adictia de jocuri de noroc este deseori o tulburare usor trecuta cu vederea. Motivul este simplu: ea nu prezinta semne sau simptome fizice evidente, precum in cazul dependentilor de droguri sau de alcool. De regula, dependentii de jocuri neaga faptul ca au o problema sau au tendinta sa minimizeze efectele negative ale jocurilor. Totodata, gasesc metode excelente de a-si “camufla” dependenta si, de cele mai multe ori, familia si prietenii sunt printre ultimii care afla de problema cu care acestia se confrunta.
Daca si tu te regasesti printre randurile de mai jos, cel mai probabil te confrunti cu o problema reala legata de jocurile de noroc:
Simti nevoia sa ascunzi faptul ca joci. Poate joci pe ascuns sau minti in legatura cu jocurile, spunandu-ti ca ceilalti nu te-ar intelege daca le-ai spune adevarul.
Ai probleme in a-ti controla impulsul de a juca. Odata ce ai inceput sa joci poti sa te ridici si sa pleci? Sau ramai acolo pana vei fi pierdut si ultimul ban din buzunar?
Joci inclusiv cand nu dispui de bani si resurse financiare. Un semnal de alarma este atunci cand devii din ce in ce mai disperat in incercarea de a recupera banii pierduti pentru a plati datoriile. Jucatorii dependenti apeleaza inclusiv la ultimele resorturi, vand, amaneteaza lucruri, sau manifesta alte comportamente ilegale. Ei se invart intr-un cerc vicios in care singura scapare pentru restaurarea echilibrului este jocul.
Familia si prietenii sunt ingrijorati pentru tine. Negarea nu face decat sa prelungeasca agonia dependentei. Daca cei apropiati isi fac griji pentru tine, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa accepti faptul ca ai nevoie de ajutor.
Simti nevoia sa joci pe sume din ce in ce mai mari. Orice incercare de a te opri din jucat este insotita de schimbari fizice si psihice asemanatoare sevrajului la o substanta psihoactiva.
Iti gasesti intotdeauna timp pentru a juca,in schimb te sustragi frecvent altor activitati si responsabilitati curente.
Ai mintea preocupata numai de probleme legate de jocuri : Cum si de unde sa faci rost de bani? Cum recuperezi banii pierduti? Cum iti acoperi datoriile?
Daca esti pregatit sa iti asumi schimbarea si vrei sa afli raspunsul la intrebarea “Voi mai fi vreodata normal?”,inscrie-te in grupul de suport “Jucatorii Anonimi”.