Breaking News

Impactul temperaturii din mediu asupra somnului

Mentinerea unui mediu confortabil de somn este importanta pentru intretinerea somnului, precum si pentru activitatile in timpul zilei si starea de sanatate. Dintre diferitii factori de mediu termic, relatia dintre temperatura ambientala numita Ta si utilizarea imbracamintei si a lenjeriei de pat difera foarte mult intre oameni si animale. Efectele Ta asupra stadiilor de somn difera in functie de faptul daca subiectii sunt semi-nud sau folosesc lenjerie de pat si imbracaminte, ceea ce face dificila extrapolarea rezultatelor studiilor pe animale legate de mediul termic si de somn la oameni.

Cum poti obtine un mediu relaxant pentru somn

Utilizarea de imbracaminte si lenjerie de pat ajuta foarte mult la mentinerea temperaturii corpului la o stare termica acceptabila intr-o varietate de medii, oferind rezistenta termica corpului uman din mediul sau. Pe baza studiilor noastre legate de termoreglare si somn la oameni, sunt discutate efectele mediului termic asupra somnului si a ritmului circadian. Efectele expunerii la caldura si frig, inclusiv conditiile de asternut si imbracaminte, impreuna cu efectele acestora la varstnici, prezinta un interes deosebit, deoarece acestia sunt factorii importanti care influenteaza cel mai mult somnul si termoreglarea. La blubox.ro poti gasi centrale termice eficiente, care sa te ajute sa obtii mediul potrivit in casa, pentru somn.

Somnul si termoreglarea

Multe studii anterioare la oameni indica faptul ca somnul este strans legat de termoreglare, care este controlata in primul rand de ritmul circadian si de reglarea somnului. Oamenii au un ritm somn-veghe care se repeta intr-un ciclu de 24 de ore. Temperatura de baza a corpului (Tcore), care circula, de asemenea, impreuna cu ritmul somn-veghe, scade in timpul fazei de somn nocturn si creste in timpul fazei de veghe in mod repetat intr-un ritm circadian de 24 de ore. Somnul este cel mai probabil sa apara atunci cand Tcore scade, in timp ce acesta apare cu greu in fazele de crestere.

Aceasta relatie dintre ritmul somn-veghe si ritmul circadian al Tcore este importanta pentru mentinerea somnului. In perioada normala de debut al somnului la om, Tcore scade datorita unui ritm circadian subiacent, iar somnul induce in continuare acest efect. Forta motrica din spatele acestei scaderi Tcore este temperatura periferica a pielii (Tsk), care este bogata in anastomoze arteriovenoase si joaca un rol central in termoreglarea prin ajustarea fluxului sanguin catre piele. Cresterea Tsk periferica se datoreaza in mare parte activarii reduse a tonusului vasoconstrictor noradrenergic, permitand un flux mai mare de sange incalzit din miez, facilitand astfel pierderea de caldura catre mediu prin suprafata pielii.

Vasodilatatia selectiva a regiunilor distale ale pielii promoveaza instalarea rapida a somnului  si este puternic asociata cu secretia de melatonina. Intr-adevar, s-a demonstrat ca incalzirea piciorului Tsk reduce latenta de aparitie a somnului, indicand faptul ca debutul normal de somn este realizat prin pierderea crescuta de caldura periferica si/sau scaderea Tcore. Scaderea Tcore in perioada de debut al somnului este, de asemenea, puternic asociata cu activitatea autonoma cardiaca. S-a sugerat ca modificarile sistemului nervos autonom cardiac preced debutul somnului, care este puternic asociat cu modificarile temperaturii corpului.