Breaking News

Intretinerea rulmentilor

Rulmentii joaca un rol esential in miscarea libera si nerestrictionata a pieselor sau componentelor mecanice, de la rotile masinii si pana la skateboarduri, precum si in alte aplicatii. Rulmentii sunt cei care suporta greutatea incarcaturii si fac ca piesele sa se miste fara frecare. Intr-o lume fara rulmenti, piesele in miscare, mecanice, vor functiona defectuos si se vor lipi, impiedicand buna functionare. Durata de viata a lagarelor poate fi afectata de tipul lagarului, de sarcina pe care acesta trebuie sa o transporte si de programul de intretinere. Daca sunt intretinute corect, durata de viata a lagarelor poate sa fie prelugnita. Prin urmare, atunci cand sunt folosite lagare cu rulmenti, trebuie sa se tina cont de mai multi pasi de intretinere.

Manipuleaza rulmentii cu grija

Rulmentii sunt suficient de delicati pentru a se deteriora rapid. Ca atare, este foarte important ca acestia sa fie depozitati orizontal intr-un mediu curat si uscat, cu ambalajul intact. Nu ii expuneti la niciun contaminant aerian, deoarece chiar si un mic fir de murdarie poate provoca deteriorari premature. Nu ii ciocniti si nu ii bateti niciodata si nu aplicati o forta directa asupra acestora sau a inelului sau exterior, care poate provoca deteriorarea elementelor de rulare, ceea ce poate duce la nealiniere. Cel mai important lucru de retinut este sa nu scoateti niciodata rulmentii din ambalaj pana cand nu sunt gata de utilizare.

Verificati carcasa rulmentului si arborele

Ori de cate ori este utilizat un rulment, este crucial ca arborele si carcasa sa fie inspectate pentru orice fel de stare fizica sau deteriorare. Folositi intotdeauna o carpa moale pentru a sterge suprafetele curate si asigurati-va ca au fost indepartate toate impuritatile.

Montati rulmentii corect

Metoda utilizata pentru montarea rulmentilor depinde de tipul rulmentului. De exemplu, rulmentii cu alezaje cilindrice sunt in general montati printr-o metoda de fixare prin presare. Rulmentii cu alezaje conice pot fi montati direct pe arbori conici sau cilindrici cu ajutorul mansoanelor conice. Cu toate acestea, presiunea trebuie aplicata numai cu un cadru de presare, deoarece fara ea canalele de curse se pot deteriora. Atunci cand rulmentii sunt folositi corect, nu exista riscul de a strica simeringuri si alte componente care sunt in rulment sau sunt legate de rulment.

Evitati preincalzirea sau supraincalzirea

Incalzirea maxima admisa pe rulmenti depinde de tratamentul termic al materialului. Daca este incalzit peste limita admisa, se poate deforma sau inmuia permanent otelul portant, scazand capacitatea de incarcare si rezultand o defectiune. Incalziti intotdeauna rulmentii folosind incalzitoare cu inductie si niciodata cu flacara deschisa.

Folositi intotdeauna instrumentele adecvate

In procesele de montare si demontare, ar trebui utilizate instrumente specializate, cum ar fi chei pentru extragere rulmenti, seturi de instrumente pentru montarea rulmentilor, seturi de injectoare de ulei, piulite hidraulice sau incalzitoare cu inductie. Aceste instrumente asigura un proces lin de montare sau demontare, pentru a minimiza riscul de deteriorare.

Evitati coroziunea

Este crucial sa nu expuneti rulmentii la prezenta apei pentru o lunga perioada de timp, deoarece vor duce la rugina si coroziune. De asemenea, va provoca defectarea prematura a rulmentilor, care poate afecta performanta si productivitatea masinii. Ca urmare, va va creste costurile de operare. De asemenea, asigurati-va ca purtati manusi la manipularea rulmentilor. Transpiratia poate duce, de asemenea, la rugina si coroziune.

Lubrifierea corecta

Daca doriti sa aveti o durata de viata prelungita a rulmentilor, este crucial ca acestia sa fie lubrifiati corespunzator. Lubrifiantul corect depinde de conditiile de mediu, temperatura, viteza si sarcina. In acest caz, este recomandabil sa urmati recomandarile producatorului.

Tinand cont de toate aceste metode de intretinere, veti reusi cu siguranta sa obtineti cele mai bune rezultate cu rulmentii pe care ii folositi.