Sistemele solare fotovoltaice sunt tot mai populare in ultima perioada, datorita faptului ca oamenii sunt tot mai constienti de importanta pe care o are energia regenerabila si a reducerii impactului asupra mediului. Doua dintre cele mai comune tipuri de sisteme solare fotovoltaice sunt cele on grid si cele off grid, despre care vom scrie in cele ce urmeaza.
Sisteme solare fotovoltaice on grid
Sistemele solare fotovoltaice on grid sunt cele conectate la reteaua electrica publica si sunt formate din panouri solare care convertesc lumina in eneergie continua, ulterior transformata in energie electrica alternativa ce poate fi utilizata in gospodarii sau ale tipuri de cladiri. Aceste sisteme solare fotovoltaice se disting prin mai multe caracteristici importante:
- Se conecteaza la reteaua electrica – sisteme on grid se conecteaza la reteaua publica, ceea ce inseamna ca pe timpul zilei, cand produc mai mult curent decat este nevoie, tot ce este in exces va fi vandut inapoi in retea, iar pe timpul noptii sau in zilele noroase poti folosi energie de la reteaua publica.
- Eficienta crescuta – deoarece sistemele on grid nu trebuie sa stocheze energia pentru utilizare ulterioara, acestea pot fi proiectate pentru a obtine cea mai mare eficienta posibila in productia de energie electrica.
- Contribuie la economii pe termen lung – cu astfel de sisteme vei putea economisi pe termen lung deoarece se vor reduce dramatic facturile la energie electrica si in unele cazuri vei primi bani pentru tot surplusul returnat in retea.
Sisteme solare fotovoltaice off grid
Sistemele solare fotovoltaice off grid sunt complet independente de reteaua electrica publica, fiind foramte din panouri solare, baterii de stocare si un invertor, care converteste energia electrica continua produsa de panouri in energie electrica alternativa pentru utilizare. Printre cele mai importante caracteristici ale acestor panouri se numără:
- Posibilitatea de a deveni independent energetic – un astfel de sistem iti ofera independenta energetica completa fiind ideal pentru locatiile izolate sau pentru cei care doresc sa se deconecteze de la reteaua publica.
- Ai posibilitatea de a stoca energie – sistemele off grid includ baterii de stocare pentru a pastra surplusul de energie produs in timpul zilei, astfel incat sa puteti avea energie disponibila in timpul noptii sau in perioadele fara soare.
- Costurile initiale sunt mai mari – aceste sisteme pot avea costuri initiale mai mari comparativ cu cele care sunt on grid, din cauza ca bateriile de stocare costa mai mult. Dar, pe termen lung, astfel de sisteme sunt o optiune mult mai economica, in special in acele zone unde conectarea la reteaua publica este greu de facut.
Atat sistemele solare fotovoltaice on grid, cat si cele off grid au avantaje si dezavantaje distincte. Alegerea intre ele depinde de nevoile si conditiile individuale ale fiecarui proprietar si, ceea ce este important de retinut vizeaza faptul ca ambele tipuri de sisteme contribuie la utilizarea energiei solare curate si la reducerea impactului asupra mediului. Decizia finala trebuie sa tina cont de obiectivele pe care le ai si de resursele disponibile, dar si de sugestiile si recomandarile specialistilor.