Breaking News

Ce este o casa pasiva si de ce sa o alegi

O casa pasiva este o locuinta foarte bine termoizolata si fara un sistem de incalzire clasic. O casa pasiva standard contine o anvelopa exterioara a casei foarte bine izolata termic, ferestre termopan si tamplarie lemn stratificat termoizolat (sau PVC) si un sistem de ventilatie integrat, care elimina aerul viciat din cladire si il trece printr-un schimbator de caldura.
O casa pasiva poate fi construita oriunde in lume deoarece conceptul este foarte simplu dar inteligent. Conform statisticilor Passivhaus Institut din Germania exista cateva mii de astfel de case construite in Europa.
Uniunea Europeana a elaborat cateva directive, printre care si „The Energy Performance Directive” (Directiva Performantei Energetice) la care fiecare membru trebuie sa adere, deci si Romania. In aceste directive sunt prevazute obligatii pentru o mai buna termoizolare a cladirilor vechi si noi, iar tendinta constructorilor este de a adopta tehnologii noi si construirea de case pasive, in locul constructiilor clasice.
In concluzie, a construi o casa pasiva este acum mai mult decat un vis, este o realitate sociala vitala de care poate avea parte fiecare locuitor al Europei.
Ce este o casa pasiva?
O “casa pasiva” este o locuinta pentru care un sistem de incalzire clasic si costisitor nu este necesar. Energia termica este furnizata de catre un sistem de ventilatie montat in locuinta. O asemenea casa ofera conditii de locuire foarte comoda si sanatoase, atat iarna cat si vara. Intr-o casa pasiva lipseste cu desavarsire igrasia iar vara racoarea din interior este foarte placuta. Cei ce sufera de alergii diverse (curent, praf, astm, etc.) pot fara probleme sa tina ferestrele inchise primavara sau toamna, deoarece locuinta este alimentata permanent cu aer prospat filtrat.
O casa pasiva standard detine o anvelopa exterioara foarte bine izolata termic, ferestre tamplarie lemn stratificat (sau PVC) termoizolat cu geam termopan LowE din 3 foi si un sistem de ventilatie integrat, care elimina aerul viciat din cladire si il trece printr-un schimbator de caldura care recupereaza o parte a energiei termice transferand-o catre aerul proaspat ce intra de afara in locuinta.
In concluzie, Casa Pasiva este definita prin doua elemente de baza: o anvelopa a cladirii foarte bine termoizolata si lipsa sistemului de incalzire clasic.
In timpul iernilor foarte reci cu temperaturi joase extreme (-25 grade Celsius) este nevoie insa de un element activ de incalzire (panou radiant cu infrarosii, etc.), acesta fiind de putere foarte mica, astfel incat chiar si in conditii de temperaturi minime extreme in casa pasiva temperatura va fi una confortabila.
Casa pasiva – argumente
Va prezentam in continuare cateva argumente care va pot ajuta sa luati o decizie inteleapta si sa investiti cu folos banii pentru construirea locuintei dumneavoastra:
Cand e vorba de construit casa pasiva se pune in primul rand aceasta intrebare: este aceasta cu mult mai scumpa decat o casa clasica? Experienta germana si austriaca in domeniul constructiilor de case pasive arata ca acestea nu sunt cu mult mai scumpe decat o casa conventionala.
Pe de o parte, exista niste costuri suplimentare (termoizolatie in plus, rame termoizolate pentru ferestre, geam triplu, sistemul de ventilatie special si implementarea etansarii perfecte a anvelopei locuintei), care de fapt sunt despagubite de economiile obtinute prin eliminarea sistemului de incalzire. Pe de alta parte, costul facturii la energie va fi de 5 – 10 ori mai mic decat la o casa clasica.
Un alt avantaj al construirii unei case pasive independente energetic este calitatea materialelor, lipsa condensului si igrasiei, factori care prelungesc durata de viata a constructiei cu cateva zeci de ani comparativ cu o locuinta clasica.
Beneficii:
– Viteza mare de constructie a casei – intre 5-6 luni „LA CHEIE” si doar 2-3 luni „LA GRI” (fundatie, pereti, un strat de tencuiala la exterior, ferestre si usi exterioare, sarpanta, acoperis termoizolat usor, din tigla metalica). – Material de constructie relativ usor de pus in opera; reduce timpul si costurile de manopera, nu necesita utilaje si echipamente grele de constructii. – Calitatea structurii este asigurata de inginerie germana si romana de inalta clasa, astfel incat parametri de rezistenta la seism sunt superiori, obtinandu-se o stabilitate foarte buna a structurii la cutremure. – Sistemul constructiv ofera stabilitate foarte buna la uragane, vanturi si furtuni puternice. – Sistemul este complet si permite un design arhitectural nelimitat. – Produsele – cofrajele termoizolante folosite – sunt de calitate foarte buna, realizate din materii prime examinate si certificate in Uniunea Europeana. – Eficienta energetica inalta – cel mai bun sistem de izolatie termica a carcasei (0,10 W/m2k), care permite construirea de case pasive. – Amortizarea rapida a investitiei, prin reducerea cu 85% a costurilor de incalzire iarna si de racire vara. – Sistemul constructiv este foarte bun izolator acustic. – Sistemul accepta orice tip de finisaje interioare si exterioare. – Datorita turnarii protejate a betonului, casele tip AustroCasa pot fi construite si in sezonul rece (pana la -50C se poate turna beton fara aditivi in cofrajele termoizolante). – Fata de sistemul clasic, se elimina nevoia unei instalatii de incalzire si a instalarii de izolatii suplimentare ulterioare, de altfel operatii foarte costisitoare. – Longevitatea constructiei este mult mai mare decat la sistemele clasice. – Durabilitate mult mai mare comparativ cu materialele de constructie conventionale. – Polistirenul este inert, non-toxic atunci cand este integrat in pereti, fara cotact direct. – Casele pasive protejeaza mediul inconjurator, conserva energia. – Un perete finisat rezista la foc intre 0,5 si 1,5 ore. – Sistemul ofera rezistenta la umezeala si putrefactie; apele provenite din inundatii nu penetreaza peretii de tip AustroCasa; materialul nu absoarbe mai mult de 3% umiditate. – Peretii exteriori tip AustroCasa sunt cu 50% mai rezistenti la intemperii decat peretii clasici din caramida. – Se elimina posibilitatea condensului in incaperi deoarece punctul de roua este mutat 100% in afara cladirii.
– Sistemul prezinta rezistenta la insecte; nu se dezvolta colonii de insecte sau rozatoare, in interiorul structurilor AustroCasa, deoarece acesti daunatori nu se hranesc cu polistiren sau beton.
Contactati-ne pentru detalii despre casa pasiva!