Nu este niciun secret ca romanii sunt mari cosumatoiri de vin rosu, deoarece este bautura prezenta la toate festivitatile, sarbatorile si, de ce nu, la mesele in familie. Vinul rosu are loc de cinste in cultura romanilor, iar crama Girboiu ofera cele mai bune soiuri de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra la preturi super atractive. Aceasta crama si-a incpeut activitatea in 2005, iar de atunci a continuat sa creasca si sa fie pe placul consumatorilor de vin nu doar din Romania, ci din alte tari Europene.
De ce este vinul rosu atat de apreciat?
De secole, oamenii beau vin. Vinul este precum cafeaua in felul in care nu exista nicio alta bautura care sa aiba un gust similar. Poate fi bogat, catifelat si usor dulce sau poate fi clar, racoritor si usor. Exista atat de multe feluri diferite de vin, toate facute diferit, cu gust diferit si te afecteaza diferit.
Vinul este, cu siguranta, un gust dobandit. Stiu ca nu mi-a pasat de el cand l-am incercat prima data. Nu am incercat nimic cu care sa-l pot compara.
Unii oameni au papilele gustative sensibile, iar acestia sunt oamenii care il iubesc sau il urasc. Atunci cand este combinat cu mancarea potrivita, poate face ca gustul mancarii sa fie mult mai bun pe masura ce va deschide papilele gustative.
Sunt atat de multi oameni care iubesc vinul, deoarece oamenii fac vin inca din vremurile biblice. De-a lungul timpului oamenii l-au perfectionat, l-au modificat si au creat noi tipuri de vin. A fost baut de stramosi de generatii, aproape ca si cum ar fi o parte din sangele nostru.
S-ar putea sa vina ca o surpriza, dar mai multe studii efectuate la om au aratat ca consumul moderat de vin rosu este mai bun pentru ceic are beau decat daca nu beau. De ce? Antioxidantii gasiti in vinul rosu au o incidenta mai scazuta a bolilor cardiovasculare, a mortalitatii si a diabetului de tip 2. Desigur, daca beti mai mult decat ar trebui, beneficiile sunt inlocuite cu riscuri crescute pentru sanatate.
Aproape totul din vin, care nu este alcool sau apa, este un tip de polifenol. Polifenolii includ tanin, pigment de culoare, arome de vin, resveratrol si aproximativ 5.000 de alti compusi vegetali. Dintre acesti polifenoli, cei mai abundenti din vin sunt procianidinele, care sunt un tip de tanin condensat care se gaseste si in ceaiul verde si ciocolata neagra. Acest compus este asociat in mod specific cu inhibarea placii de colesterol din vasele de sange, ceea ce este foarte benefic pentru sanatatea inimii si longevitate.
Nu toate vinurile rosii sunt la fel. Unele vinuri au niveluri semnificativ mai mari de „bun pentru tine” decat altele (taninuri condensate – vezi mai sus). De exemplu, Cabernet Sauvignon are mai multe taninuri condensate decat Pinot Noir, dar ambele vinuri au mult mai putin decat Tannat, Petite Sirah sau Sagrantino. Desi este destul de dificil sa stabiliti care vinuri sunt cele mai bune, iata cateva indicii:
-Vinurile rosii seci sunt mai bune decat vinurile dulci.
-Vinurile rosii cu un continut scazut de alcool (de preferinta sub 13% ABV) sunt mai bune decat vinurile cu continut ridicat de alcool.
-Vinurile rosii cu tanin mai ridicat (cele mai astringente) sunt mai bune decat vinurile cu tanin scazut.
Ni s-a spus de ani de zile ca vinurile vechi sunt cele mai bune vinuri. Unele vinuri au un gust mai bun atunci cand sunt bine imbatranite, dar cand vine vorba de aspectele de sanatate ale vinului, vinul vechi nu este la fel de bun! Vinurile rosii tinere contin niveluri mai mari de tanin decat orice alt tip de vin.
Cele mai populare vinuri rosii, inclusiv Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot si Pinot Noir sunt doar o specie de struguri: Vitis vinifera. Exista cu siguranta alte specii folosite pentru vin (exista unele specii de 65-70 Vitis), desi rar. Vitis vinifera este considerata in mod obisnuit specia de struguri de vin. Soiul Vitis Vinifera nu provine din Franta, ci a venit din Europa de Est!
Se crede ca strugurii albi, care produc vinuri albe, provin dintr-o mutatie ADN a vitei de vie rosii. Aceasta este o ipoteza destul de convingatoare, deoarece Pinot Noir si Pinot Blanc au acelasi ADN.
In general, nivelurile de sulfit in vinurile rosii sunt mai mici decat vinurile albe. Acest lucru se datoreaza faptului ca vinurile rosii tind sa fie mai stabile din punct de vedere chimic decat vinurile albe si nu se degradeaza la fel de repede.
Vinurile rosii contin culoare si tanin, care, in general, ajuta la pastrarea lor pentru mai mult timp decat vinurile albe. Oamenii numesc adesea aceste trasaturi ale vinului si isi folosesc prezenta taninurilor ca indicator al timpului in care un vin va imbatrani.
Girboiu nu numai ca te serveste cu vin rosu extraordinar, insa iti pune la dispozitie si informatii utile care te pot ajuta sa faci alegerea potrivita!