Multe persoane sufera dupa amputare asa zisa durere a membrului fantoma. Senzatia de durere ajunge la creier prin piele, tesuturile moi si maduva spinarii si poate fi cauzata de tumori benigne ale nervilor, de uzura articulatiilor zonei amputate sau de acumularea vaselor sanguine. Pentru a intelege mai bine toate acestea este important sa afli ce este membrul fantoma.
Conform doctormit.ro durerea fantoma apare in momentul in care un pacient resimte o durere la nivelul membrului amputat. Simptomele prin care se manifesta aceasta durere sunt reprezentante de dureri, crampe, care cu timpul pot fi reduse sau pot ramane persistente. In cele mai multe cazuri, durerile apar periodic. Acestea pot sa apara la ruperea nervilor.
Factorii care influenteaza durerea fantoma sunt stresul emotional, schimbarile climaterice, senzatia de frig, stimularea miscarii, necesitatile fiziologice. Aceasta durere poata sa apara mai frecvent, mai ales daca pacientul avea dureri un timp mai lung imediat in perioada dinaintea interventiei chirugicale.
In cazul copiilor, aceasta durere a membrului fantoma nu este intalnita in prea multe cazuri deoarece ei sunt intr-o continua dezvoltare.
Ca si tratament este foarte important ca administrarea acestuia sa inceapa la momentul potrivit imediat dupa interventia chirurgicala, iar totul sa fie planificat asa cum trebuie. In cazul in care va fi nevoie, durerile fantome persistente pot fi tratate cu terapie medicamentoasa. Pe de alta parte, exista si alte tipuri de terapii alternative precum stimularea nervilor cu impulsuri electrice prin piele cu aparatul TENS, acupunctura, terapia punctului trigger, psihoterapia, terapia cu biofeedback, hipnoza, reducerea durerii cu ultrasunete, masajul, termoterapia, electroterapia, terapii cu diverse aparate RELAX.
Daca vrem sa tragem o concluzie, cea mai buna metoda de prevenire a durerii fantome este reprezentata de interventia chirurgicala trebuie efectuata intr-un mod profesionist, cat si o gestionare consecventa, eficienta in timp util a durerii.
Totodata o alta metoda de prevenire a durerii membrului fantoma poate fi asigurata de montarea unei proteze personalizate pentru persoana afectata care va duce deasemenea la reducerea durerii fantome.
In afara de cele precizate exista si alte tipuri de tratamente pentru diferite tipuri de dureri. Pentru tratamentul pacientilor dupa interventie se recomanda ca acestia sa opteze pentru institutii care au experienta necesara pentru reabilitare, tehnologie ortopedica si terapie impotriva durerii.
Pacientii pot opta si pentru tratamente psihologice care contribuie foarte mult la reducerea durerilor dupa pierdea unui membru. In acest sens exista diferite institutii care folosesc tehnici antistres pentru relaxarea muschilor. Pe de alta parte, procedurile terapeutice cu scopul de a reconcilia pacientul care a efectuat o amputare au un rol foarte important.
In concluzie, exista multe tratamente care se pot efectua pentru durerea membrului fantoma, mai multe informatii gasiti si pe www.doctormit.ro.
Afla mai multe informatii din urmatorul videoclip DoctorMIT: