Breaking News

Ce vin poti consuma cu desert?

Nu sunt multe vinuri care pot fi servite la desert, motiv pentru care daca iti doresti sa faci o alegere inspirata este bine sa stii cateva detalii de care sa tii cont. Chiar daca acestea nu sunt neaparat cele mai populare vinuri, sunt preferatele multora. Sunt dulci, cu arome fructate si o concentratie de alcool care variaza, de regula, intre 10% si 15%. Vinurile dulci contin zahar rezidual, adica zahar care a ramas dupa fermentare, iar cu cat aceasta cantitate este mai mare, cu atat vinul este mai dulce.

Vinificatorii produc vinuri de desert in diferite moduri, unul dintre cele mai populare fiind oprirea devreme a procesului de fermentare, astfel incat drojdia sa nu consume tot zaharul existent. Procesul poate fi pus in practica in special cu struguri culesi tarziu, care au avut timp sa acumuleze cantitati mai mari de zahar. O alta modalitate de producere a vinului dulce este de adaugare a zaharului in timpul vinificarii. In functie de vinul ales, acesta poate fi consumat alaturi de diferite preparate sau deserturi. O regula generala care se aplica in cazul acestui tip de vin este ca acesta sa fie mai dulce decat desertul servit, astfel incat postgustul sa fie unul cat mai placut.

Vinul produs in Portugalia este, deseori, obtinut dintr-un mix de soiuri de struguri. Este complex, rosu rubiniu si excelent alaturi de diferite deserturi din ciocolata sau caramel sarat. Madeira, una dintre insulele Portugaliei, este renumita pentru vinurile cu note de nuci si caramel ars, care sunt numai bune alaturi de tiramisu, trufe de ciocolata si prajituri cu cafea.

In schimb, cei care prefera un vin numai bun alaturi de desert, dar care sa fie produs in Franta, se poate orienta catre unul din zona Sauternes. Cu note de piersici si caise, aceste vinuri sunt ideale langa dulciurile pe baza de fructe sau branza, in special cheesecake sau creme brulee.

Riesling este un vin originar din Germania care poate fi atat dulce, cat si sec. Aciditatea sa naturala il face un partener perfect pentru branzeturi. Vinurile obtinute din struguri culesi tarziu pot fi servite alaturi de deserturi pe baza de citrice, tarte cu pere sau sorbet.

Moscato este un vin italian foarte popular si poate fi caracterizat prin trei cuvinte simple: acidulat, fructat si floral. Este perfect pentru a fi servit intr-o zi calduroasa de primavara si pentru ca este versatil, se poate servi alaturi de diverse dulciuri pe baza de fructe.

Cabernet Sauvignon din gama Origini este un vin dulce produs de Crama Budureasca care are toate sansele sa cucereasca pe oricine. Strugurii se culeg spre final de noiembrie pentru a putea acumula pe cale naturala cantitati mari de zahar, de pana la 280 de grame pe litru. Strugurii sunt vinificati in dulce in vederea obtinerii unui vin de desert de inalta calitate care a fost maturat pentru 12 luni in baricuri de stejar romanesc in vederea obtinerii unui nivelului dorit de complexitate.

Vinul este de culoare rubiniu, dens, foarte bine structurat si isi expune aromele de mure zemoase, ardei rosu si senzatii discrete de piper si stejar. Gustul este predominat de mure si afine, iar finalul se contureaza in jurul notelor de ciocolata, care sunt sustinute de taninurile foarte bine integrate. Acesta este un vin de desert care poate fi savurat ca atare, dar este ideal si alaturi de prajituri fine din ciocolata sau fructe. Pentru evidentierea tuturor calitatilor sale se recomanda servirea sa la o temperatura intre 15 si 17 grade.

Gasesti multe alte vinuri rosii de calitate in magazinul online al Cramei Budureasca. Tu ce vin alegi?