Calitatea vinului pe care il bei va avea o influenta destul de importanta pe termen lung. De aceea, specialistii recomanda alegerea unei crame de incredere. Girboiu este o crama romaneasca ce ofera produse foarte bune, iar vinurile produse la Girboiu sunt apreciate in toata Europa. Gama de vin alb de la Girboiu este apreciata atat de cunoscatori, cat si de consumatori ocazionali. O sticla precum Bacanta Sauvignon Blanc Fume va fi intotdeauna apreciata de catre consumatori, mai ales daca este servita la o masa bogata de sarbatori. Se cultiva, de secole, in Franta. In Romania este raspandit in 41 de centre viticole, printre care podgoriile Dragasani, Stefanesti, Alba Iulia, Iasi. In Republica Moldova se cultiva in Purcari. Sec, demisec sau dulce, Sauvignon blanc este un vin cu multa viata, placut, acid si aromat. In mare parte, vinul este consumat in primul sau al doilea an de la primerele roade. Dupa cativa ani de pastrare in butoaie si butelii, buchetul si gustul se apropie de cele ale pepenelui galben.
Aromele principale de fructe ale Sauvignon Blanc sunt lime, mar verde, fructul pasiunii si piersica alba. In functie de cat de copti sunt strugurii atunci cand se face vinul, aroma va varia pana la piersica inflorita. Ceea ce face Sauvignon Blanc unic fata de alte vinuri albe sunt celelalte arome ierboase, cum ar fi ardeiul gras, jalapeño, agrisul si iarba. Aceste arome provin din compusi aromatici numiti pirazine si sunt secretul gustului Sauvignon Blanc.
Gustul Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai identificabile din lumea vinurilor albe din cateva motive. In primul rand, are intotdeauna o aciditate clara si ridicata. In al doilea rand, are un compus chimic numit pirazina care da arome ierboase, pe baza de plante sau ardei gras. Cand este cultivat in conditii climatice mai reci sau cules devreme, caracterul erbaceu verde este cel mai proeminent. In climatul mai cald, caracterul pirazinei se diminueaza in favoarea aromelor de fructe coapte, de la grapefruit, la fructele pasiunii si guava.
Sauvignon Blanc este, de asemenea, expresiv pentru terroir. De exemplu, vinurile din Valea Loarei capata caracterul solului, conferind vinului o calitate cu silex, fum si mineral. Sauvignon Blanc este maturat in otel inoxidabil si imbuteliat in timp ce se mentine proaspat si tanar. Cu toate acestea, pentru cele mai bune vinuri de Pessac-Léognan din Bordeaux, Sauvignon Blanc este amestecat cu alti struguri albi si fermentat si maturat in stejar.
Sauvignon Blanc, Pinot Grigio si Chardonnay sunt struguri albi diferiti, folositi la producerea vinurilor albe. Fiecare strugure creste intr-un mediu usor diferit si are propriul profil unic de acid, gust si alcool. Sauvignon Blanc este de obicei bogat in aciditate, complet aromat cu note minerale, de iarba si de grapefruit si are alcool usor pana la moderat ridicat, in functie de clima (12,5-14% alcool in volum).
Oricat ar parea de ciudat, Sauvignon Blanc, stralucitor si verde, are multe in comun cu Cabernet Sauvignon cu piele inchisa si nu doar in numele si regiunea de origine. Aromele de ardei gras si sparanghel detectabile in vinurile de ambele tipuri sunt reduse la compusii aromatici ai metoxipirazinei din ambele soiuri. De asemenea, ambii sunt cultivatori vigurosi care produc recolte generoase si sunt inclinati sa produca copertine prea dense in clima mai rece. Cele doua soiuri sunt, de fapt, inrudite genetic. Sauvignon a devenit parintele Cabernet Sauvignon dupa o combinare naturala cu Cabernet Franc intr-o vie din Bordeaux din secolul al XVIII-lea. Atat parintii, cat si descendentii au devenit acum doua dintre cele mai raspandite soiuri de vita de vie din lume.
Iata care sunt beneficiile consumului zilnic moderat de vin:
– Resveratrolul este un antioxidant foarte benefic pentru sanatatea tenului, avand un efect real anti-imbatranire, contribuie la cresterea colesterolului bun (HDL) si are proprietati antiinflamatorii. De asemenea, resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimer si dementei.
– Persoanele care consuma 1-2 pahare pe zi cu vin rosu manifesta cu 44% mai putine raceli decat cei care nu consuma vin.
– Consumul excesiv de alcool este, in general, daunator organismului, fiind considerat un risc de hipertensiune. Cu toate acestea, doua pahare de vin rosu (250 ml) servite in timpul mesei scad presiunea arteriala la persoanele afectate de hipertensiune.
– Consumul regulat reduce cu 30% riscul de boli de inima.
– Melatonina prezenta intr-un pahar de Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese sau Chianti servit inainte de culcare ajuta la imbunatatirea somnului pe timpul noptii.
– Vinul rosu poate preveni debutul si progresia aterosclerozei. Atat alcoolul, cat si polifenolii prezenti in vinul rosu favorizeaza formarea de oxid nitric, cu rol foarte important in reglarea tonusului vascular.
– Desi intr-o cantitate mica, vinul contine si fluor – un mineral care poate preveni cariile dentare si mentine smaltul dintilor.
Crama Girboiu ofera cel mai bun vin la preturi foarte avantajoase!