Breaking News

Sfaturi rapide pentru a cumpara un monitor

Vreti sa cumparati un monitor second hand la pret mic  si nu stiti la ce sa fiti atent? Va prezentam mai multe detalii pentru  a face alegerea corecta:

Determinati scopul principal al monitorului

Jocuri, utilizare profesionala sau generala. In general, jucatorii ar trebui sa acorde prioritate ratelor de reimprospatare rapide si timpilor de raspuns mici, profesionistii ar trebui sa acorde prioritate acuratetei culorilor, iar utilizatorii de uz general au nevoi mai putin specifice, dar vor opta adesea pentru un monitor cu un panou VA cu contrast ridicat.

Rezolutie

Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat imaginea este mai buna. Rezolutia unui monitor va spune cati pixeli are un monitor in format latime x inaltime. 1920 x 1080 (cunoscut si ca 1080p, Full HD (FHD) si HD) este minimul de care aveti nevoie. Dar veti obtine imagini mai clare cu QHD si chiar mai clare cu 4K.

Alegeti dimensiunea corecta

Densitatea pixelilor are un impact mare asupra calitatii monitorului, iar punctul nostru favorabil este de 109 pixeli pe inch (ppi). Un monitor mai mare va avea o densitate redusa de pixeli daca are o rezolutie mai mica. Pentru vizionarea de la distante tipice de pe desktop, 32 de inchi este destul de „mare”. Nu este greu sa gasesti un monitor de 32 de inchi pentru jocuri sau de utilizare generala la rezolutie 4K la un pret rezonabil.

Rata de reimprospatare

Rate de reimprospatare: mai mare este mai bine. Acesta va spune de cate ori se actualizeaza monitorul cu informatii noi pe secunda si este masurata in herti (Hz). Numerele mai mari inseamna imagini mai bune, mai netede si mai putin agitate. Rata de reimprospatare este deosebit de importanta pentru jucatori, care isi vor dori un monitor cu cel putin 75 Hz (majoritatea monitoarelor proiectate pentru jocuri ofera cel putin 120 Hz), combinata cu cel mai mic timp de raspuns pe care il puteti gasi. Daca nu te joci, o rata de reimprospatare de 60 Hz ar trebui sa functioneze.

Timpul de raspuns

Timpi de raspuns: mai scurt este mai bine, dar nu este o prioritate mare decat daca te joci.  Timpul de raspuns va spune cat dureaza pentru un monitor pentru a schimba pixelii individuali de la negru la alb sau, daca timpul de raspuns GTG, de la o nuanta de gri la alta. Timpii de raspuns mai lungi pot insemna miscare incetosata atunci cand joci sau vizionezi videoclipuri cu ritm rapid. Pentru monitoarele de gaming, cel mai mare timp de raspuns pe care il veti vedea probabil este de 5 ms, in timp ce cele mai rapide monitoare de gaming pot avea un timp de raspuns de 0,5 ms.

Tehnologia panoului

Pentru calitatea imaginii, TN < IPS < VA. Monitoarele TN sunt cele mai rapide, dar cele mai ieftine, din cauza calitatii mai slabe a imaginii cand se vizualizeaza dintr-un unghi lateral. Monitoarele IPS au timpi de raspuns putin mai rapizi si arata culoarea mai bine decat panourile VA, dar monitoarele VA au cel mai bun contrast dintre toate cele trei tipuri de panouri.