Placa bacteriană are o consistență lipicioasă opalescentă care se formează în gură în spațiile interdentare, pe suprafaţa dinților, limbă și gât. Se compune din biofilme, care la rândul lor, sunt atașate de mucoproteinele conținute în salivă, formând un fel de biofilm. Dacă nu este ținută sub control și nu se face un detartraj profesional, placa bacteriană se poate transforma în boli grave ale cavității bucale. Detartrajul profesional este singura modalitate de a scăpa de ea și trebuie efectuat de un stomatolog cu unelte speciale profesionale.
Ce efecte poate da depunerea de placă bacteriană?
Acumularea plăcii bacteriene nu poate fi subestimată și nu ar trebui să treacă neobservată, deoarece aceasta poate avea consecințe grave asupra sănătății dinților. Efectele cauzate de acumularea plăcii bacteriene pot fi: gingivita care este o inflamație severă a gingiilor. Dacă acest lucru este ignorat, inflamația se poate răspândi de la gingii la ligamentele parodontale și poate provoca parodontită, care, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la consecințe foarte grave, cum ar fi pierderea dinților. Eroziunea treptată a smalțului și a dentinei deschide pulpa dinților pentru a ataca bacteriile care cauzează cariile. Dintii afectați de placa bacteriană provoacă dureri și pot duce adesea la formarea de abcese.
De asemenea, reținerea plăcii poate provoca pete pe dinți sau dinții se vor îngălbeni. Dacă ignori placa bacteriană și nu faci un detartraj profesional, aceasta se poate transforma în tartru, greu de îndepărtat și care poate duce la infecția gingiilor și la parodontită. Halitoza este o altă boală a cavității bucale și se datorează descompunerii bacteriilor care formează placa. Procesul de descompunere este însoțit de formarea de substanțe gazoase și chimice cu miros puternic, care provoacă halitoză. În ciuda faptului că există încă cercetări și dovezi științifice care să susțină această teorie, se pare că acumularea plăcii bacteriene poate crește riscul de a dezvolta cancer.
De ce este necesar detartrajul profesional?
Curățarea profesională a dinților sau detartrajul profesional, este o componentă principală a prevenirii dentare. Medicii stomatologi folosesc acest termen pentru a descrie curățarea mecanică a dinților cu instrumente speciale, cu scopul de a îndepărta toate depunerile dăunătoare sau tulburătoare din punct de vedere cosmetic de pe suprafața dinților. Curățarea profesională duce la păstrarea dinților naturali până la bătrânețe și de asemenea, la menținerea sănătății. Condițiile prealabile importante sunt igiena orală bună atât la domiciliu, cât și la clinica stomatologică. În acest fel, pot fi prevenite cariile dentare și parodontita, iar aspectul dinților poate fi îmbunătățit.
Reducerea microorganismelor dăunătoare din cavitatea bucală este, de asemenea, o contribuție importantă la prevenirea bolilor secundare precum diabetul, bolile de plămâni și bolile cardiovasculare. Durata și frecvența detartrajului profesional depind de placa bacteriană acumulată în cazul tău individual și de riscul de a dezvolta carii și parodontită.
Pe baza acestor factori, medicul dentist recomandă un interval de timp specific pentru detartrajul profesional. Dacă riscul parodontitei sau al cariilor dentare este scăzut și există o tendință scăzută spre placă, sunt frecvente întâlnirile anuale sau semestriale ca parte a îngrijirii profilactice. Dacă există o tendință către depozite dure, mineralizate, decolorare, prezența buzunarelor gingivale și condiții de igienă orală nefavorabile, pot fi utile și intervale de timp mai scurte.